To nie stół, lecz blat kuchenny jest sercem Twojej kuchni – na blacie, często przez wiele godzin, szykujesz wszystkie śniadania, obiady, kolacje i desery, którymi następnie rozkoszujesz się ze swoimi najbliższymi. Sprawdź, na co musisz zwrócić uwagę, wybierając nowy blat kuchenny: bo liczy się nie tylko design!
Blat kuchenny ma być nie tylko wizualnym dopełnieniem Twoich upragnionych szafek i innych mebli. To właśnie na nim toczy się kuchenne życie: tostery, czajniki elektryczne i kuchenki mikrofalowe intensywnie pracują, potrawy nabierają smaku i kształtu, a Twoje ręce mimowolnie stykają się z powierzchnią niemal za każdym razem, gdy czekasz na poranną kawę. Blat kuchenny jest po prostu ważny. Zobacz, jak wybrać ten idealny!
Idealny blat kuchenny jest odporny na wysoką temperaturę
Po pierwsze – blat kuchenny musi być odporny na wysoką temperaturę! Przypomnij sobie, ile razy zdarzyło Ci się postawić na blacie naczynie ze wrzątkiem. Nie łudź się, że jeśli wybierzesz blat kuchenny bez odporności, to będziesz się kontrolować i nigdy więcej tego nie zrobisz. To mało prawdopodobne. Nie rezygnuj z komfortu w imię designu, zwłaszcza współcześnie, gdy możesz połączyć jedno z drugim.
Idealny blat kuchenny jest także odporny na działanie pary wodnej, promieni UV i detergentów
Jeśli nie chcesz, żeby Twój blat kuchenny po jakimś czasie się odbarwił, zwróć uwagę, czy jest odporny na działanie promieni UV. Co więcej, jeśli zamierzasz trzymać na blacie kuchennym urządzenia AGD, sprawdź wcześniej jego odporność na działanie pary wodnej (od strony spodniej). Upewnij się również, że Twój blat kuchenny jest odporny na detergenty, dzięki czemu nie uszkodzisz laminatu podczas sprzątania.
Zarysowania, wgniecenia i ścieranie – jak ich uniknąć?
Laminaty (CPL i HPL), które wykorzystuje się do produkcji blatów, muszą być produkowane według wymagań normy PN-EN 438. Wybierając swój blat kuchenny, zwróć na nią uwagę, aby w przyszłości uniknąć zarysowań, wgnieceń i ścierania, spowodowanych użytkowaniem powierzchni do standardowych prac domowych. Dzięki temu Twój blat kuchenny dłużej zachowa swój wygląd.
Powłoka antybakteryjna? Tak! Zwróć uwagę na atest!
Czy wiesz, że blat kuchenny oznaczony ikoną “powłoka antybakteryjna” został wyprodukowany z użyciem laminatu HPL? Zapewnij sobie większą ochronę, wybierając blat kuchenny z powłoką antybakteryjną. Pamiętaj jednak, że taki blat kuchenny również należy dezynfekować i regularnie czyścić, a przed przystąpieniem do prac domowych trzeba dokładnie umyć ręce.
O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając swój blat kuchenny?
Choć wcześniej zaznaczyliśmy, że nie tylko design się liczy, to jednak należy pamiętać, że wygląd blatu kuchennego stanowi bardzo ważny punkt, który trzeba odhaczyć na swojej liście kontrolnej. Jeśli Twój upatrzony blat kuchenny posiada wszystkie wyżej wymienione cechy, a jego estetyka doskonale dopełni wygląd kuchni, to prawdopodobnie ten wybór będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę!
Blat kuchenny ma być nie tylko wizualnym dopełnieniem Twoich upragnionych szafek i innych mebli. To właśnie na nim toczy się kuchenne życie: tostery, czajniki elektryczne i kuchenki mikrofalowe intensywnie pracują, potrawy nabierają smaku i kształtu, a Twoje ręce mimowolnie stykają się z powierzchnią niemal za każdym razem, gdy czekasz na poranną kawę. Blat kuchenny jest po prostu ważny. Zobacz, jak wybrać ten idealny!
Idealny blat kuchenny jest odporny na wysoką temperaturę
Po pierwsze – blat kuchenny musi być odporny na wysoką temperaturę! Przypomnij sobie, ile razy zdarzyło Ci się postawić na blacie naczynie ze wrzątkiem. Nie łudź się, że jeśli wybierzesz blat kuchenny bez odporności, to będziesz się kontrolować i nigdy więcej tego nie zrobisz. To mało prawdopodobne. Nie rezygnuj z komfortu w imię designu, zwłaszcza współcześnie, gdy możesz połączyć jedno z drugim.
Idealny blat kuchenny jest także odporny na działanie pary wodnej, promieni UV i detergentów
Jeśli nie chcesz, żeby Twój blat kuchenny po jakimś czasie się odbarwił, zwróć uwagę, czy jest odporny na działanie promieni UV. Co więcej, jeśli zamierzasz trzymać na blacie kuchennym urządzenia AGD, sprawdź wcześniej jego odporność na działanie pary wodnej (od strony spodniej). Upewnij się również, że Twój blat kuchenny jest odporny na detergenty, dzięki czemu nie uszkodzisz laminatu podczas sprzątania.
Zarysowania, wgniecenia i ścieranie – jak ich uniknąć?
Laminaty (CPL i HPL), które wykorzystuje się do produkcji blatów, muszą być produkowane według wymagań normy PN-EN 438. Wybierając swój blat kuchenny, zwróć na nią uwagę, aby w przyszłości uniknąć zarysowań, wgnieceń i ścierania, spowodowanych użytkowaniem powierzchni do standardowych prac domowych. Dzięki temu Twój blat kuchenny dłużej zachowa swój wygląd.
Powłoka antybakteryjna? Tak! Zwróć uwagę na atest!
Czy wiesz, że blat kuchenny oznaczony ikoną “powłoka antybakteryjna” został wyprodukowany z użyciem laminatu HPL? Zapewnij sobie większą ochronę, wybierając blat kuchenny z powłoką antybakteryjną. Pamiętaj jednak, że taki blat kuchenny również należy dezynfekować i regularnie czyścić, a przed przystąpieniem do prac domowych trzeba dokładnie umyć ręce.
O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając swój blat kuchenny?
Choć wcześniej zaznaczyliśmy, że nie tylko design się liczy, to jednak należy pamiętać, że wygląd blatu kuchennego stanowi bardzo ważny punkt, który trzeba odhaczyć na swojej liście kontrolnej. Jeśli Twój upatrzony blat kuchenny posiada wszystkie wyżej wymienione cechy, a jego estetyka doskonale dopełni wygląd kuchni, to prawdopodobnie ten wybór będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę!